marți, 25 octombrie 2011

Paradigma Interpretativ-Simbolica



Paradigma interpretativ-simbolica, aparuta in anii`80, in America introduce o noua viziune in sistemul educativ si in modul de predare, deoarece se axeaza pe om, ca fiinta sociala, pe relatiile interpersonale, pe cunoastere, exprimarea emotiilor si a propriilor ganduri si idei.Invatarea este privita ca proces de cunoastere, de construire, accentul fiind pus pe unicitatea fiecarui elev in parte si competentele individuale.
           Scoala are rol indrumator, sustinand si incurajand dezvoltarea personala si intelectuala a elevilor sai, oferindu-le o mai mare autonomie si un control sporit cu privire la disciplinele de studiu, la metodele de invatare si ritmul de studiu.Elevilor li se ofera control marit asupra invatarii, prin asumarea responsabilitatii cu privire la :
  •   ceea ce se invata;
  •   de ce se invata si modul de invatare;
  •   momentul in care se invata.


Rolul profesorului este de administrare a procesului de invatare al elevilor. In mare parte, procesul de invatare nu are loc in sala de clasa si nici in prezenta profesorului .Intelegerea procesului de invatare nu trebuie sa apartina doar profesorului, ea trebuie impartasita si elevilor .
Profesorii incurajeaza  si faciliteaza implicarea activa a elevilor in planificarea si administrarea propriului proces de invatare . Accentul se pune in mod special pe competente, evaluatorul stabilind notele in functie de cele 3 elemente care alcatuiesc competentele:
  •   a face: vizand abilitatile alevului
  •  a sti: punand in valoare cunostintele elevilor
  •   a fi : vizand atitudinile si valorile elevilor


In predarea lectiei, se porneste de la  experientele elevilor si cuprinde intrebari,activitati care sa ii implice pe acestia si in plus isi pot alege singuri modul de informare pentru o anumita tema data.
Pe langa invatarea specifica, se ofera elevilor ocazia de a dobandi aptitudini fundamentale transferabile, ca de ex: lucrul in echipa. Se fac evaluari care permit elevilor sa aplice teoria in anumite situatii din viata reala, cum ar fi: studii de caz, simulari.
Lectiile cuprind o combinatie de activitati astefel incat sa permita abordarea stilurilor pe care le prefera elevii: vizual, auditiv, practic, etc.Acestea se incheie cu solicitarea adresata elevilor de a reflecta pe marginea celor invatate si de a evalua succesul pe care l-au avut metodele de invatare in cazul lor.


In prezentarea temei “Procese reglatorii: Motivatie, Afectivitate, Atentie” vom tine cont de principiile de baza ale paradigmei interpretativ-simbolice, deoarece procesele reglatorii sustin si insotesc activitatea umana. Aceasta paradigma este cea mai sugestiva prentru proiectul de fata deoarece urmareste indrumarea elevilor spre cunoastere starnind curiozitatea asupra modului in care functioneaza psihicul uman cu privire la motivatie, afectivitate si atentie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu